2011. március 22., kedd

Kolumbia II/4

KOLUMBIA
Kabaréba invitálom tisztelt Olvasóimat!



Egy kismagnóval felvettem a lebilincselő dél-amerikai zenét és a dalokat, melyek a kabaréban elhangzottak, de ezúttal csak egypár képet tudok felvillantani a nagyszerű látványból, a jellemző dél-amerikai hangulatból. Azonban úgy gondolom, hogy néhány szót kell ejteni a kolumbiai társadalomról, miközben a kellemes atmoszférát idéző fotókban gyönyörködünk, melyek szórakoztatnak és hű karakterfestők.





A 16. század elején a benyomuló spanyolok legyőzték az őshonos csibcsák fejlett mezőgazdasággal és kereskedelemmel rendelkező kultúráját. Az őslakók ügyes aranyművesek voltak, akik finoman kidolgozott tárgyaikat drágakövekkel díszítették. A gyarmatosítók alapították a Kelet-Kordillerákban Bogota városát, a mai Kolumbia pedig az Új-Granada alkirályság központja lett.





Kolumbia csak 1819-ben nyerte el a függetlenségét a Boyaca melletti csatában, a spanyolokra mért vereség után. 1830-ig a mai Equadort, Venezuelát és Panamát is magában foglaló Nagy-kolumbiai Köztársaság része volt, melyet Simon Bolivar (1783-1830) alapított.





A modern Kolumbia történelme folyamatos összetűzések sorozata, mely az 1840. évi felkeléssel kezdődött. A liberális és konzervatív politikai klikkek elkeseredetten ellenséges viszonyban álltak egymással.





1974 óta a többpárti választások némi jólétet hoztak, belső békét azonban ekkor sem. Az országban ma is több aktív gerillacsoport működik. A helyi kábítószer-kartellek növekvő hatalma és a velük vívott harc tovább bonyolítja a helyzetet.





A kolumbiaiak körében a lőtt seb csaknem olyan gyakori halálok mint Európában a szívinfarktus. A gyarmati múltat hűen tükrözi a többségében kevert eredetű lakosság.






Az utóbbiak nagy része európai és indián ősöktől származó mesztic, a tengerparton azonban a mulattok vannak többségben.





Noha a hivatalos nyelv a spanyol, sok indián nyelv ugyancsak használatos. A gyarmati örökséget jelentő lenyűgöző épületek ellenére a kolumbiai városokban a munkanélküliség és a lakáshiány súlyos gondjával küszködnek. Az illegális kábítószer-kereskedelem, a bűnözés és erőszak árnyékot vet a tisztességes emberek életére... A kabaréban viszont igazán kikapcsolódtunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése