2011. március 10., csütörtök

Tunézia IV/4a

TUNÉZIA TURISTAPARADICSOM
Feledhetetlen élményt nyújtó kirándulásra indultunk az Atlasz-hegységbe


 


Hegyi járatra alkalmas kocsikkal túrázunk az úttalan utakra.






A II. világháború előtt itt semmiféle épített út nem volt. Ezeket, melyeken haladunk, Rommel katonái építették a világháborúban. Tunéziából Algériába vezettek hatalmas sziklaormok, kanyonok és meredélyek között.





Az Atlasz-hegységet az Eurázsiai hegyrendszerhez kellene sorolni, mert éppen olyan erős és éppen olyan fiatal felgyűrődés mint akár az Alpok, Kárpátok vagy éppenséggel a Himalája. A hegység vulkanikus eredetű. Az út sziklaszorosokban kapaszkodik felfelé. A szoros két oldalán már 1000-1500 méter magasra emelkednek a hegyek. Ha lepillantunk: szépen művelt lejtőség tűnik elő, ahol bő vize volt a pataknak, és itt már lehetett zöldséget és gyümölcsöt is termelni.





Vad sziklavilág vesz körül bennünket; rettentő szakadékok hasogatják a hegy déli oldalát.





A hegy lábánál egy pálmafákkal benőtt oázis tűnik elő. Errefelé vezet a meredek, kanyargó ösvény is, amelyiket követni kell, ha a hegységből a Szahara területére akarunk jutni. Itt-ott egy-egy forrás tör elő a sziklából, csobogása nagymértékben fokozza a zordan is csodálatos tájék romantikáját. De mi is kihasználjuk a hűsítő forrásadta lehetőséget a rettentő hőségben. Jólesett kicsit a csobogó vízesés alá állni, ahol felfrissültünk.





Odalent, ahol van víz, már lakói is vannak a zordon hegyvidéknek, akik művelik a földjeiket, és állataik is vannak. Berberek lakta faluhoz érkezünk. Egy falu, melynek furcsa-tragikus története van. Ez a falu nemrégiben épült, mert az előbbi település összeomlott. 1968-ban hatalmas felhőszakadás zúdult a vidékre, mely elemi erővel mindent elsöpört, ami az útjába került. Még a vályogból épült házak is megsemmisültek. Ilyen vízözönre még a legöregebbek sem emlékeznek. Most modern házakat húztak fel a régiek helyére, de bármennyire is jobbak és kényelmesebbek is ezek, mint a régiek voltak, bizony a berberek nem tudták megszokni és megszeretni ezeket a modernnek nevezhető házakat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése