2011. március 3., csütörtök

Tunézia III/4

TUNÉZIA TURISTAPARADICSOM
Tovább Szusz városába 
 



Kimegyünk a nagy forgalmú tengeri kikötőbe. A város fontos kereskedelmi centrum. Kitűnő fekvése miatt sok-sok háborút és pusztítást volt kénytelen végigszenvedni.





Magasan kiemelkedik a házak fölött a Nagymecset minarettje, ahonnan rendszeresen imára szólítja a müezzin az igazhitűeket. Nagy udvarát három oldalról emeletes árkádok övezik. Sajnos nem volt szabad bemennünk a templomba, ahol nemcsak vallásos hitéleti cselekmények zajlanak, de összejönnek itt a város vallásos honpolgárai egy kis pihenésre a kellemesen temperált helyiségbe, imádkozásra vagy egy kis csevegésre is a gyönyörű szőnyegeken kényelmesen elpihenve - mondja a vezetőnk.





És mindjárt a Nagymecsettel szembenmagasodik a város védelmét szolgáló ribat, az erőd. Az aglibidák 821-ben emelték az erődöt, mely egyben rendházként is szolgált. Ugyanakkor a keresztények támadásaival szemben is védelmet nyújtott.
- És mi az a négy nyílás a tetején? - kérdezzük.
- Az azt a célt szolgálta, hogy támadás esetén innen öntötték le forró olajjal a támadókat.





Az óvárosban vagyunk, ahol ebben a szűk utcában bizony csak gyalogosan lehet közlekedni. A kisebbik mecsetnek azonban helyet kellett szorítani, amit éppen most restaurálnak. A minaret előtt hozzánk csapódott egy fiatalember azzal az ajánlattal, hogy segít ezüstöt vásárolni. Miután ilyesmit nem terveztünk, a szolgálatait sem vettük igénybe, helyette meg kellett elégednie, hogy egy fotót készítünk vele. Igaz, ebből nem sok haszna származott, mégis szívesen fényképezkedett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése